Sambal Bilis Hitam Kuala Lipis Pahang
Sambal ini merupakan makanan tradisional orang Kuala Lipis,Pahang.Rase die memang sodap.1st time makan lagi aku da jatuh chenta. Sambal ni dibuat dari ikan bilis kisar, lada kecil giling & belimbing buluh yang direbus selama 9 jam untuk memastikan buah ini betul2 masak dan tahan lama.
Istimewanya sambal ini dimasak dgn periuk tanah sahaja serta menggunakan dapur arang kayu bakau. Tapi sekarang dah tak....gune je yang moden hehehe....
Sambal ni sesuai dimakan dengan nasi, pulut dan sebagai perencah dalam masakan
Sambal ni kalau letak kat luar hanya bertahan 7hari sahaja...dan jika di simpan di dlm peti sejuk boleh bertahan sehingga 3-4 bulan.....tapi biasanya 3-4 hari je tahan sebab habis licin kene makan
Untuk makluman semua, sambal ini biasanye hanya dibuat mengikut musim buah belimbing buluh je...so kena la tunggu musim die ye kalo nak makan. Tapi kalo ada sesape yang teringin kat pasar malam Bandar Baru Kuala Lipis ada jual. Makcik ni aku panggil die mak tam, tapi die bukan mak tam aku tapi mak tam member aku...hehe kire tempias sedare la2...hehehehe
3 comments:
letak la resepi.. leh la try buat..
hee =)
tapi cam sambal ikan bilis biasa gak.. cuma lebih belimbing buluh je kan?
err.. belimbing buluh tu cmna?
care nk buat die amy xtaw sgt la...blom b'guru lagi...hehehe...
tape nnt amy cari resepi dari yg pakar...
em..gmbo belimbing buloh?????ada2...jap nk post...
lorr.. belimbing ni ke? ada musim gak ea?? hihi :P
Post a Comment