Friday, May 21, 2010

Yesss!!!Saya da jumpe resepi nye....

Salam semua....;) em...aritu saya ada buat entry pasal Sambal Hitam Ikan Bilis Kuala Lipis kn, tapi xde resepinye. Tadi berkesempatan menjelajah blog orang tetibe terjumpe lah resepi ni. Tapi tak tau lah betul ke tak.Harapnye betul lah...hehe


Ok..Secara asas, berikut ialah resipi sambal hitam:

-Belimbing buluh (direbus dengan garam sehingga kehitam-hitaman, dibuang airnya)
-Ikan bilis
-Lada
-Minyak masak
-Bawang merah

Belimbing buluh yang sudah direbus (biasanya antara satu hingga dua jam, bergantung kepada kuantitinya) dituskan airnya. Belimbing yang bertukar warna coklat kehitam-hitaman ini digelar asam belimbing.Tumbuk ikan bilis sekadarnya jangan sampai hancur lebur. (Tumbuk dalam lesung batu ya, bukan guna penumbuk tangan) Masukkan lada sepedas yang dikehendaki. Tumbukkan bawang juga. Akhirnya masukkan asam belimbing yang memang sudah masam. Tumbuk atau lenyek sahaja dengan antan lesung batu sebab belimbing tu sudah sedia lembik pun. Garam tak perlu dimasukkan sebab asam belimbing sudah dicampur garam. Namun jika belum mencapai tahap leleh yang dikehendaki oleh air liur, boleh saja tambahkan garam.

Panaskan minyak masak dalam kuali. Semua bahan tadi dimasak sehingga naik aromanya. Selepas itu bolehlah dihidang dan dimakan bersama lauk-pauk yang lain. Menariknya, statusnya sebagai sambal kerap dinaiktarafkan sebagai lauk utama. Sambal ini juga boleh tahan untuk beberapa hari tanpa dingin beku. Jika disimpan dalam peti sejuk, lebih lama tahannya. Ada juga orang memakan sambal ini secara mentah sahaja atau makan dengan pelam. Memang leleh...huuu

*Awas, jangan makan berlebihan. Impaknya sama macam makan sambal belacan...


Setinggi-tinggi penghargaan terima kasih diucapkan kepada
http://fazleey.blogspot.com untuk tajaan resepi di atas.





::belimbing buloh::

4 comments:

SaRa_wo Sensei said...

amy...
sambal hitam hari tue makan habih dak?????hahahahha

cikgu amie said...

habeh....lama dah cik oi...time ejuk bawak pelam2...cecah..sodap!

SaRa_wo Sensei said...

hahahha...mantap-mantap
lepas nie kalu ada aku bg la arrr
x pown kita beli kat gerai maktam kat pasar malam lipis...hehehehe
sedap...
aku perabih makan ngan nasik putih panas+teloq mata...pearghhh
sedap shiooottttt....lapo..lapo

cikgu amie said...

em...2 hengget je kot....kalo xslp la...