Friday, December 4, 2009

::Anda Perlu Tahu::

Rahsia Makanan Dalam Tin


Makanan segera dalam tin atau botol sebenarnya bermula pada abad ke 19,
di mana Kaisar Napoleon telah memerintahkan orang ramai
mencari 'cara menyimpan makanan' yang tetap segar untuk bala tenteranya.
Pada tahun 1809, Nicholas Appert dari Perancis telah memperkenalkan
cara menyimpan makanan dalam botol kaca. Caranya, dengan memasukkan makanan yang telah direbus ke dalam botol kaca. Mulut botol tersebut disumbat secara longgar dengan kayu gabus.
Kemudian, direbus lagi sehingga mendidih. Setelah udara dalam botol tersebut keluar
semuanya, sekali lagi botol disumbatkan dengan kayu gabus.
Kali ini sumbatannya sangat ketat dan tidak mudah tanggal.
Inilah cara paling tua hidangan tin dan botol yang kita kenali sekarang ini.
Oleh kerana jasanya ini Appert telah dianugerahi hadiah dari Apoleon.

No comments: