Sunday, April 10, 2011

Update Blog kt skola:katak puru punye cite...hehehee

Assalamualaikum...morning semua... Pejam celik2 kejap jek dh nk habis 1 bulan praktikum kt sni... X terase pn...maybe sbb org2 kt sni semua nye super awesome kot...huhuuu. Ekceli xdek pe yang menarik pun nak citer melainkan kisah datang lewat ke skolah arini. Mantap gilak kol 7.40 baru sampai skola...

Ok tutup cite datang lambat nak bukak pulak citer pasal buah pelik... Em...korang penah dengar x pasal buah katak puru????penah x???pelik kan nama die. Rupa die pn pelik. Bentuk macam karipap tak jadi pas2 berbonjol2 xde bau. Aku mmg x penah tengok buah ni b4 ni. Memang jadi antara orang-orang yang teruja a.k.a "perak" (ikut loghat utara) bila tengok buah ni...huhuuu Buat malu je, sbb semua orang pun taw pasal buah ni.

1st time tgk memang agak takut gak aku nak makan...huhu ntah pe rase agaknye. Sedap ke tak ke....manis ke pahit ke masam ke. Tapi bile dh rasa...uhhh..sodap... Memang terbaik lah. Rasa macam buah jambu versi masam pn ada gak. Kne bg big2 thanks kat kak Zura yang berbaik hati membawak buah "katak puru" tersebut jauh-jauh dari Kelantan.

Untuk kawasan area selatan buah ni dipanggil buah nam nam kalau tak silap la...utk area utara x dapat dikesan namanye sbb aku pun xpenah jumpa buah nih...huhuuu

close up sikit

juicy kn...




6 comments:

Saya Nadi said...

hahaha....katak puru? palin gpelik nama buah ni.. tp di johor tetap nm ye buah nam nam.heee.. jakun ea kamu, cian xpenah mkn.. tp dh mkn bru taw sdp ye buah 2 kn.. dlu kecik 2 lar buah kegemaran sy, minta kat jiran sebelah. he3. klu d nk masak je... trus mnta. puas lar mkn. tp pas 2 cube tanam sendiri, smpi arini rs ye x buah lg, abah ckp yg sy tanam 2 pokok ye jantan... kuang3... cedey je.

merong said...

ha'a la..mmg pelik, ni bwu 1st time dgr..mkn pe tah lg..
emy bwk blik ckit ye...nk rs..hehe

pelangi hafyza said...

aah kak.. kalo kat johor mmg panggil buah nam nam...

Qib said...

sedap tu buah nam nam... kat rumah member saye ade... sedap tau rase buah nih... cam buah mangga... hurmm dah lama x makan buah nih...

amie said...

saya nadi:hehehe....mn de jakun xpenah tgk je.nnt sy mntk ngn cikgu2 pas2 try tanam lak tgk berbuah ke x....huhuu

merong:mmg ad bwk blk...tp dh habis dh dibantai bdk2 kt blk nih..huuu maap yer...

pelangi&qib:1 st time akak jumpe buah ni taw...nnt kalo ad bwk blk lipis...hehehee buat kenduri...

Roslan Zainal al-Ahmadi said...

Nama rasminya buah nam-nam, ada jg yg panggil buah karipap. Pucuk mudanya elok dibuat ulam utk mmbantu perkumuhan