Wednesday, July 27, 2011

Sehari bersama komuniti Kampung Berchang!

Assalamualaikum n selamat petang semua...ceria-ceria all readers n bloggers. Nampak nye sejak berpraktikum nih masa mcm dh makin cemburu ngn aku lah. Mana nak tulis rancangan mengajar, mana nak buat ABM, ngan nak p skolah petang-petang utk KOKO lg. Dah tak sempat nak update blog lagi. Tapi petang ni nk update jugak pengalaman aku sbg seorang guru dengan komuniti di sekolah tempat aku berpraktikum, iaitu Kampung Berchang. Pengalaman yang amat bermakna yang tak kan dapat di kutip di mana-mana. Kalau ada pun tak kan sama.

Ahad lepas, skolah aku (SK Berchang) ada mengadakan sikit kenduri kesyukuran+solat hajat&tahlil+program motivasi keibubapaan di sekolah. Program ni memerlukan aku +3 orang member paktikum lagi bergaul dengan para waris n komuniti bg melancarkan perjalanan program. 1st time jd ajk kenduri-kendara bersama orang kampung. Jangan tak percaya you...I di lantik jd AJK penyediaan daging...huhuuu

Kenduri ni di adakan secara bergotong-royong n menu die memang truly from Kuala Lipis lah. Antara menu nye ialah yang paling utama sekali gulai tempoyak ikan patin or orang berchang panggil gulai masam (agak terkejut bila 1st time diminta tolong cedokkan gulai masam...sungguh blur tika itu...huuu), yang kedua gulai daging serai kuning (bukan kari ye), ayam masak merah, perut goreng rempah, ikan petok goreng, pas2 kerabu pucuk paku, acar mentah n bubur kacang durian. Jangan tak tau, kuala lipis kaya dengan durian. Belakang sekolah pun ada banyak pokok durian, hari-hari bole melantak duah durian dengan aman damai&harmoni.


mula-mula nak masak nih...


cikgu Lia (nama baru kt Berchang) with makcik-makcik after goreng ikan :)


gotong-royong memasak gulai masam a.k.a gulai tempoyak ikan patin & gulai daging


ni nama nye mak busu...tukang masak ayam masak merah untuk kenduri tu


nilah mak andak...orang kuat SK Berchang...bab makan-makan je kompem sume orang cari mak andak..heheee


bersemangat sungguh abang kite...berkerut-kerut muka dia...


tolong rasa ke tolong makan tuh...hehee


makcik jangan menung dulu..dh nk masak ni...


ini tokey lembu kampung tembeling nih...


orang kuat masak-memasak kampung Berchang


Ibu bapa sibuk memasak, anak-anak pun sibuk bermain...


ikan-ikan..mari-mari...


murid dan waris mengambil makanan


bahagian perempuan


makan time


cikgu-cikgi pun sibuk nak tunjuk skill...huhuu

oke,thats all :)

4 comments:

Saya Nadi said...

sedap x gulai asam ye? klu yg susah mkn ikan sungai mesti xleh msuk agakye.. dlu try mkn gulai tepoyak msk sendiri pun mcm cubaan memaksa tekak..mybe coz ikan patin kolam.. x xpasti lar klu org lipis sendiri msk. mesti lain dr yg lain.. Hehehe.. best2..kenduri ni tringat maulidur rasul zaman skula rendah & skula agama coz suke menolong n mnyibuk ms rewang. ^_^

En. W said...

Nampak sangat Cik Amie ni cuma tolong ambil gambar + tolong makan ja :P

P/s: Lama tak nampak, :'(

amie said...

Saya Nadi:org lipis msk mst lah sedap...ni mmg amek dr sungai punya ad org hantar...tp sy xmkn pn..hehehee

En.W:jgn main2..sy ajk daging taw...tangkap gambar ni kerjaya sambilan kalo x, xleh letak kt sni...

En. W said...

Yalah-yalah
tahulah AJK Daging
tak habis-habis nak bebai :P