Tuesday, February 1, 2011

gilo buat coklat!!!!!

Assalamulaikum semua, selamat sejahtera&salam 1 Malaysia.... =)
Rasa nya mmg dh lama sangat kan x update blog ni.Ada kot baru 1 kali update utk tahun ni. 2 pun kurun bila ntah....heheheeee Em...ekceli sejak dua menjak nih, minat nk tulis blog mcm dh hilang plak. Tapi tetiba mlm ni mcm smangat blk nk tulis blog. Fikir punya fikir nak tulis tetang pa akhirnya dapat idea utk tulis sal HOBI BARU SAYA. Heeee.....skrg ni sy dh ad 1 hobi baru. Hobi suka bwt cupcake dulu 2 da letak tepi kejap, tapi dh ganti dengan 1 hobi baru iaitu---->buat coklat. Homemade choco. Skrg ni sgt rajin cari resepi n tips2 baru utk bwt Homemade choco. Tringin sgt nk msk bengkel buat Homemade choco. Tapi blom ada peluang lg.

Em....ckp pasal Homemade choco ni sebenar nye coklat yang mcm mn paling sesuai di guna eh...??? Senang je....Ada dua jenis coklat yang boleh kita guna iaitu compound choc n couverture choc. Compound choc n couverture choc tu apa yek??? Sebenarnya coklat couverture ialah coklat yang dibuat dengan menggunakan lemak dari biji koko yang dipanggil mentega koko @ dalam bahasa omputih nye cocoa butter. Coklat compound tu pulak ialah coklat yang menggunakan lemak sayuran contohnya dari kelapa sawit (vegetable fat) .

Contoh coklat yang dibuat menggunakan coklat couverture ialah Ferrero Rocher, Cadbury, Fidani dan semua coklat mahal. Coklat tuen yang belum dibentuk seperti coklat bar atau coklat handmade hanya dijual di speciality shop. Selalu nya dijual sebagai dark chocolate (cocoa, cocoa butter &gula), milk chocolate (cocoa, milk powder, cocoa butter& gula) dan white chocolate (milk powder, cocoa butter&gula). Bagi yg masih lagi beginner seperti sy lebih mudah rasa nya kalau guna coklat compound bagi mengelakkan dari coklat anda tak jadi sebab nya coklat 'semi-finished" mcm coklat compound adalah lebih mudah digunakan dan tidak perlu di temper b4 msk dalam mold. Tapi kalo guna coklat couverture mmg terbaik lah...shedap wooo.....hehehee...

p/s:sy nih gilo membuat aje...mkn nye idokkk.....huhuhuuu maka dengan itu adik-adik saya lah mangsa menghabiskan coklat yang telah dibuat oleh kanda terchenta....



*gambar sekadar hiasan

1 comment:

wawamagic said...

i'm looking fwd for it :D